Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda, Karlsruhe Üniversitesi (KIT), Fraunhofer Enstitüsü ve Uluslararası Ticari İşletmeler Enstitüsü’nü (International Institute of Business Enterprises-IIB) içeren Alman Delegasyonu ile Mersin Üniversitesi buluşmaları gerçekleştirildi. Akademisyenlerinden ve iş insanlarından oluşan heyet üyeleri, çeşitli birimlerimizde toplantılara katıldılar. Ziyarette, kurumlar arasında çeşitli iş birliği fırsatlarının geliştirilebileceğine dair fikir birliğine varıldı; bu fırsatların uluslararası iş birliği protokollerine dönüştürülmesi adına iki taraf prensip olarak anlaştı.
Başta Mersin Üniversitesi ile Karlsruhe Üniversitesi genel iş birliği protokolü olmak üzere sırasıyla Mühendislik Fakültesi’nde oluşturulacak “Sanayi 4.0”, Ufuk Avrupa (Horizon Europe) ortak projelerin geliştirilmesi, iki tarafın TTO‘larının Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı, Teknoloji Transferi, Üniversite-Sanayi iş birliği, Erasmus akademisyen ve öğrenci değişimi, Ortak Erasmus projelerinin geliştirilmesi, Çift Diploma (double degree) konularında iş birliği protokollerinin geliştirilmesine karar verildi.
Heyette, Prof. Dr. Jürgen Walther, Dr. Michael Grethler, Horst Maywald, Dr. Rainer Körber, Karl-Heinz Schmidt, IBB’den Recep Tanrıkulu yer aldı. Heyet üyeleri ilk olarak Üniversitemiz Senato Odası’nda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk başkanlığında, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Fatih İlker Kara, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Çetin Ali Dönmez’in Danışmanı Kubilay Demir, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve TTO Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, Mersin TTO Koordinatörü Abdi Kurt, TTO Yürütme Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, katılımcılara üniversitemiz ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Öztürk “Alman Delegasyonu ile bu birliktelik üniversitemiz adına çok değerlidir. Kendi adımıza akademik konuları içeren iş birliğine her zaman açığız.” dedi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Yağcı ise Mersin ile ilgili bilgi vererek, bölgenin özellikle yabancı yatırımlara uygunluğunu dile getirdi. Mersin Limanı’nın 2.büyük liman olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yağcı, limanın bölgesel olarak yatırım eko sistemi için çok uygun olduğunu ve bu konuda destek vermeye hazır olduklarını belirtti.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Çetin Ali Dönmez’in Danışmanı Kubilay Demir konuşmasında Karlsruhe Üniversitesi ile Sanayi ve Teknoloii Bakanlığı arasında İnovasyon ve Ar-Ge ekosistemi konularında gerçekleştirilebilecek projeler konusunda iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmalar sonrasında öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Bahar Taşdelen, Prof. Dr. Yasemin Yuyucu Karabulut ve Doç. Dr. Fahri Özsungur üzerinde çalıştıkları projelere ile ilgili olarak heyet üyelerine kısaca bilgi verdi. Senato Odası’nda Dr. Rainer Körber, Karlsruhe Üniversitesi ile ilgili bir sunum yaptı. Üniversitenin fakülte ve bölümleri hakkında bilgi veren Dr. Körber, bünyelerinde gerçekleştirilen projeleri de katılımcılara tanıttı.
Heyetten Mühendislik Fakültesi Ziyareti
Heyet Rektörlük ziyaretinden sonra Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Akın ile bir araya geldi. Prof. Dr. Akın Mühendislik Fakültesi’nde yer alan programlar, akademisyen ve öğrenci sayıları ve yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. “Sanayi 4.0” tanıtmak ve sunmak için geldiklerini ifade eden IIB Delegasyonu’ndan Recep Tanrıkulu “Siemens, BMV, Porsche gibi firmaların eleman ihtiyaçlarını üniversitelerden sağladıklarını tespit ettik. Bu nedenle Almanya’da Sanayi 4.0’ı kurarak öğrencilere eğitim verdik. Sanayicilerin taleplerini direkt bildiğimiz için çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştirdik. Enformatik, yazılım, makine, elektrik-elektronik bölümlerinde Sanayi 4.0’ı hayata geçirdik.” dedi. Sanayi 4.0’ın daha esnek ve efektif olduğunu belirten Tanrıkulu, bu sayede sanayicilerin ihtiyaç duydukları eğitimi sağlayarak öğrencileri mesleki eğitime hazırladıklarını söyledi. Ziyarette Dr. Michael Grethler, üniversitelerinde pilot olarak uygulanan projelerle ilgili bilgilendirme yaptı.
Mersin Teknoparkı İle İlgili Bilgi Aldılar
Mühendislik Fakültesi ziyaretinden sonra heyet, Mersin Teknopark Proje Koordinatörü Melike Nazan Eroğlu’dan, Teknopark bünyesinde yer alan firmalar ve Teknopark’ın işleyişi hakkında bilgi aldı. Eroğlu Teknopark’ta 33 akademik firmanın bulunduğunu ve 27 akademisyenin de danışmanlık yaptığını ifade etti. Heyet daha sonra Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Özdemir’inde ortağı olduğu Kayacı Savunma Firması çalışmalarını yerinde inceledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar Girişim Limanı’nda Heyetle Bir Araya Geldi
Alman heyet üyeleri, Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilinen adıyla Girişim Limanı’nı ziyaret etti. Girişim Limanı’ndaki ziyarete Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar eşlik etti. Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gürbüz Çomak heyet üyelerine, merkez ekosistemi hakkında bilgi verdi. Daha sonra Girişim Limanı’ndan yararlanan öğrenciler Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar eşliğindeki heyete, projeleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
MEİTAM Ziyaret Edildi
Ziyaret, Üniversitemiz İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) ile devam etti. MEİTAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Sayar, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. MEİTAM’daki laboratuvarları inceleyen akademisyenler zaman zaman da MEİTAM öğretim elemanlarından yapılan tahliller ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
- 2024-02-16 12:56:26
- 1365