Mersin Üniversitesi ile Çukurova Kalkınma Ajansı “ınterreg Next Med” Projeleri İçin Toplantı Yaptı


Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda 15 Mart 2024 tarihinde Üniversitemiz akademisyenleri ile Çukurova Kalkınma Ajansı yetkililerinin katılımıyla “Interreg NEXT Med” çağrılarına yönelik olarak çevrim içi bir toplantı yapıldı.

Toplantıda; Mersin Üniversitesi akademisyenleri ile Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan yetkililerin üzerine çalıştıkları projeler tanıtıldı. Bu kapsamda Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Mersin TTO Akademik Birim Sorumlusu Prof. Dr. M. Tahir Alp, Mersin Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Alakoç Burma, Mersin TTO Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Fahri Özsungur tarafından geliştirilen projeler tanıtılırken, çağrıya yönelik olarak sürecin nasıl ilerleyeceği ele alındı.  Toplantıya ÇKA Mersin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan, ÇKA Proje Birim Başkan Serdar Kaya, Işıl San (ÇKA), Denizcilik MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Yalçın, Mersin TTO Koordinatörü Abdi Kurt, Mersin TTO personeli Şef Ali Çelik, Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanları Öğr.Gör.Dr. Ismail Akçay ve Öğr. Gör. Dr.  Özgür Özbay katıldı.

Toplantıda proje çağrısında genel olarak dikkat edilmesi gereken konular, projelerin birbirini tekrar etmemesi ve tamamlayıcı nitelikte olması gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca, ekiplerin birbirine katkı vermesinin ve tecrübe paylaşımlarının önemine değinildiği toplantıda;  Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan ortak konularda katkı alınmasının önemi vurgulandı.

Interreg NEXT hakkında

Interreg NEXT Akdeniz Havzası’nda Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nın yönetim makamı Sardunya Özerk Bölgesi Yönetimi’dir. 2021-2027 döneminde programa katılması beklenen ülkeler Cezayir, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Lübnan, Malta, Filistin, Portekiz, İspanya, Tunus olarak açıklandı.

Programın Türkiye’deki program alanı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak olarak belirtildi. Türkiye programa ilk kez katılım sağlayacağı gibi; 2021-2027 hazırlık sürecinin ilk aşamasından beri sürece dahil olmuştur. Program belgesi Aralık 2022’de Avrupa Komisyonu tarafından onaylanırken, programın yeni dönem bütçesi 281.473.092,00 avro olarak açıklandı. Bu bağlamda, program AB’nin en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği programını oluşturuyor.  





  • 2024-03-15 13:17:38
  • 1335